Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Holter EKG: az életmentő diagnosztikai eszköz a szív egészségéért

Holter EKG: az életmentő diagnosztikai eszköz a szív egészségéért
Hogyan ment életeket a Holter EKG? A szív- és érrendszeri betegségek továbbra is a világ vezető halálokai között szerepelnek, és a megelőzésük, időbeni felismerésük, valamint kezelésük kiemelten fontos a jobb életminőséghez és hosszabb élettartamhoz.

A modern orvostudományban számos olyan diagnosztikai eszköz és eljárás létezik, amik segítenek a szívbetegségek korai felismerésében. Ebben a blogbejegyzésben a Holter EKG rendszerre összpontosítunk, ami az egyik kulcsfontosságú eszköz a szívritmuszavarok detektálásában és monitorozásában.

Mi is az a Holter EKG?

A Holter EKG egy speciális, hordozható elektrokardiográfiai (EKG) eszköz, ami lehetővé teszi a szív aktivitásának folyamatos rögzítését. Míg a hagyományos EKG csak rövid időben rögzíti a szívritmust egy orvosi rendelőben vagy kórházban, addig a Holter EKG egy 24 órás időtartam alatt folyamatosan monitorozza a szív működését a mindennapi élet körülményei között.

Viatom ER1 24órás EKG Holter heveder

Viatom Szív EKG egészségmonitor ER1 - SmartMedical.hu

A Holter EKG vizsgálat menete

A Holter EKG vizsgálat során kis elektródákat tartalmazó eszközt kell rögzíteni a mellkasra, amik folyamatosan figyelik és tárolják a szív elektromos aktivitását.

Az EKG készüléket jellemzően 24 órán át kell viseli, majd ezután lehet kiértékelni az adatokat. Ez lehetővé teszi a szívritmuszavarok és aritmiák kimutatását.

Miért érdemes okos Holter EKG-t használni?

A technológiai fejlődésnek köszönhetően, ma már nem kell feltétlenül orvosi segítséget kérni a mérés elkezdéséhez.

Számtalan okos Holter EKG eszköz érhető el, amikkel a szívműködés figyelése sokkal könnyebb:

  1. Nem kell naplót vezetni: a készülékek a mért értékeket automatikusan tárolják, napló szerűen vezetik napra, időpontra lebontva a változásokat.
  2. Biztonságos tárolás: az adatok a készülék belső memóriájára és a felhőbe is mentve vannak.
  3. Visszajelzés: azonnali visszajelzést ad az eszköz az érték elfogadható állapotáról.
  4. Kimutatások, elemzés: diagramok, ábrák, sőt egyes kimutatások részletes elemzéseket is elvégeznek a személy értékeiről.
  5. Adatok továbbítása: az adatok könnyedén továbbíthatóak a kezelőorvosnak, sőt akár állandó megosztás is beállítható.
  6. Rendszeres élettani adatok: az adatok hosszabb időszak alatt rögzülnek, így az orvosok részletesebb képet kapnak a páciens szívritmusáról és működéséről.
  7. Segíti és gyorsítja a diagnózis felállítását: a pontos és folyamatos méréssel az orvos is közelebbi képet kap az állapotról, így gyorsabb a diagnózis felállítása, tisztább a kép.
  8. Pénztárca és időbarát: az okos Holter EKG-k ma már baráti áron beszerezhetőek, és a használatukkal megspóroljuk az időpontfoglalás és orvosnál várakozás idejét.
  9. Egyszerű használat: mivel ezeket otthoni használatra tervezték, a használatuk, viselésük és az adatok értelmezése is rendkívül felhasználóbarát.

Holter EKG eredmények értelmezése

A Holter EKG eredmények értelmezéséhez az orvosok szakértelmére és tapasztalatára van szükség, ezért az adatokkal mindig orvoshoz kell fordulni.

Bár az okos EKG eszközök képet adnak a szív állapotáról, nem helyettesítik az orvosi diagnózis felállítását. Az otthoni mérés az esetleges kóros elváltozásra hívhatja fel a figyelmet. Amennyiben ilyet tapasztalsz, javasoljuk, keresd fel kezelőorvosod.

Holter EKG gyakori kérdések

A Holter EKG mit mutat ki?

A Holter EKG vizsgálat segítségével különböző szívritmuszavarokat és aritmiákat lehet kimutatni és értékelni.

Mennyi ideig kell viselni a Holter EKG-t?

Az eszközt legalább 24 vagy akár 48 óráig is viselni kell, hogy a rövid ideig tartó vagy időszakosan jelentkező szívritmuszavarok és eltérések felismerhetőek legyenek.

Alvás során is viselni kell a Holter EKG-t?

Igen, a teljes képet az éjszakai szívritmus megfigyelése is fontos.

Melyik okos Holter EKG eszközt ajánljátok?

Számos remek készülék van a piacon, de mi leginkább a Viatom ER1 24órás EKG Holter hevederben hiszünk. Amellett, hogy megbízható méréseket mutat, rendkívül könnyű a használata, szinte észrevehetetlen a viselése és remek kimutatásokat készít.

Teljes EKG választékot itt.

Részletes szakmai útmutatást itt kaphatsz

Részletfizetés,, ingyenhitelt itt találod.

Tartalomhoz tartozó címkék: #holter ekg #holter ekg mit mutat ki