Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi az alvászavar? Tünetei, kezelése, típusai

Mi az alvászavar? Tünetei, kezelése, típusai

Manapság a lakosság jelentős része - egyes becsések szerint a népesség 20-25%-a - küzd tartós vagy átmeneti alvászavarral. Ennek oka sok mindenre vezethető vissza, az azonban tagadhatatlan, hogy a mindennapi életvitelt és a sikeres munkavégzést erősen akadályozza – hiszen fáradtan, kialvatlanul az ember nehezen tud összepontosítani, vagy fizikai munkát végezni, különféle feladatokat ellátni. Cikkünkben az alvászavart szeretnénk bemutatni, illetve, hogy egy rövid útmutatót szeretnénk arról nyújtani, hogy milyen típusai vannak, mit tehetünk ellene.

Mi történik alvás közben? Mennyi egy ember alvásigénye?

Alvás közben a tudatunk külvilággal való kapcsolata szinte megszűnik, szervezetünk raktárai feltöltődésre kerülnek. Izmaink elernyedt állapotba kerülnek, abban az esetben, ha álmodunk, a szervezetünk feltöltődése, és izmaink aktivitása valamelyest eltérhet.

Egy átlagember körülbelül a teljes életének harmadát-negyedét alvással tölti. Az emberi alvásigény függ például a kortól is – az újszülöttek életük nagy részét alvással töltik. Abban az esetben, ha nagyon kemény fizikai vagy szellemi munkát végzünk, vagy folyamatos stressz ér minket, az alvásigényünk megnőhet.

Fontos megjegyezni, hogy a túl sok, illetve túl kevés alvás egyaránt okozhat nappali fáradtságot – fontos, hogy semmiképpen ne essünk át a ló túloldalára.

Az alvásigényt nehéz lenne pontosan meghatározni: amennyiben kipihenten ébredünk, úgy elegendő volt az alvásra fordított idő, és megfelelő volt az alvási minőség.

Mik az alvás fázisai?

Kevesen tudják, hogy alvás közben az alvási mélység folyamatosan változik, különböző fázisokra bontható. Létezik REM-alvás és non-REM alvás.

A REM (Rapid Eye Movement – gyors szemmozgás) körülbelül a teljes alvás idejének 20%-át teszi ki. Ebben a szakaszban jelennek meg az álmok, gyors szemmozgások figyelhetők meg.

A non-REM alvás a teljes alvás idejének 80%-ában figyelhető meg, ez összesen négy különböző szakaszra bontható: a szendergésre, felületes, középmély, illetve mély alvásra.  

Miben romlik egy kialvatlan ember teljesítménye?

Azok, akik kialvatlanok, általában figyelemzavarral küzdenek, nehezebben képesek egy adott feladat ellátásakor koncentrálni. Mivel fáradtak vagyunk, ezért a teljesítő képességünk vagy akár a tanulási képesség is csökken. Kialvatlan állapotban a munkateljesítményünk romlik, valamint ingerlékenyebbek leszünk, memóriazavarok léphetnek fel. Kialvatlan állapotban a balesetkockázat is megnő.

Mi okozhat alvászavart?

Különféle okra vezethető vissza, lehet a káros életvitelünk egyszerű következménye is, viszont betudható betegségnek is. Például fokozott stressz, vitaminhiány, életmódbeli változás (sporttevékenység, étrendkiegészítők) is állhatnak a háttérben, illetve mentális betegségek. Amennyiben rendszeresen jelenik meg ez a tünet, és gátolja a mindennapi tevékenységeinket, életvitelünket, akkor érdemes kezelni, illetve komolyabban foglalkozni vele.  

Alvászavar típusok: Inszomnia, paraszomnia és hiperszomnia

Az inszomnia (álmatlanság, alváselégtelenség) olyan alvászavar, mely megnyilvánulhat átalvási vagy elalvási zavar formájában is. A páciens fáradt, kívánja az alvást, mindennek ellenére nem tud gyorsan elaludni, alvása csupán felületes. Szintén probléma lehet a túl korai felébredés. Ez az alvászavarok leggyakoribb formája, a lakosság körülbelül 25-20%-a átmenetileg, vagy tartósan szenved ettől. Különösen gyakran fordul elő idősebb korban. Az esetek jelentős részében alkohol, gyógyszer, illetve drogok szedése, erős stressz váltja ki.

Javasoljuk a hálószoba alapos szellőztetését, egy kellemes fürdő, aromaterápia-illóanyagok, párásító készülékek használatát és a lefekvés előtti nyugodt környezet biztosítását.

Nézz szét nálunk

Érdemes nálunk is szétnézni:

Aroma és párásító készülék | SmartMedical webáruház

Xiaomi Smartmi Párásító 2 | SmartMedical webáruház

Kompact Planet Cat humidifier párásító | SmartMedical webáruház

Érdemes talán egy halk zenével, kellemes fényekkel már az elalvás előtt kikapcsolni, gondolataink elterelni a problémákról vagy akár egy regényt a kezünkbe venni és ráhangolódni.

A hiperszomnia (nappali aluszékonyság) a fokozott alvásigényen alapuló állapotot jelöli. Ilyenkor – habár a beteg elegendő ideig aludt az éjjel – folyamatos fáradtságról számol be. Okozhatja éjszakai légzéskimaradás. Veszélye, hogy túl sok időt fogunk alvással tölteni, ebből kifolyólag az egyéb életvitelünkhöz, munkánkhoz szükséges idő csökkenni fog. Előidézheti például gyógyszerek túladagolása, vagy különféle testi betegségek. Gyakori tünete lehet például a pajzsmirigy alul működése, vagy bizonyos agyi folyamatok működésének csökkenése.

A Go2Sleep Otthoni véroxigénszint ellenőrzés / alvásteszt készülék nem csupán alvásmonitorozásra vagy az alvási minőség elemzésére alkalmas, akár az apnoé felismerében is segíthet. Gyűrű formája kényelmes viseletet nyújt, alkalmas a pulzus és véroxigén szint mérésére is a teljes alváshossz folyamán. Amennyiben légzéskimaradás fordul elő, intelligens rengéseinek köszönhetően levegővételre biztat, beavatkozik. A készülék teljes diagramot ad az alvásról, melyet megmutathatunk kezelőorvosunknak.

A paraszomnia (alvás alatti rendellenes mozgásjelenségek – például alvajárás) minőségi alvászavart jelent – nem jár együtt az alvási időmennyiség megnövekedésével. A páciens ilyenkor különféle dolgokat cselekszik, mozgásokat végez, annak ellenére, hogy ennek nincs tudatában. Ilyenkor elsősorban az elalvás és felébredés folyamata nem megfelelő. Beszélhetünk átmeneti, rövid távú vagy krónikus insomniáról. Kezelése történhet például gyógyszeres terápiával.

Habár kevésbé szokták felsorolás szintjén megemlíteni, szintén érdemes megemlíteni az alvás-ébrenlét ciklus zavarait. Ekkor a páciens nappal, nem kívánt időpontokban szenderül el, előfordulhat például időzóna váltáskor, vagy több műszakos munka esetén.

Mi az az alvási apnoé?

Az alvási apnoé egy olyan alvászavar, ahol légzéskimaradás figyelhető meg – a légzésünk időről időre abbamarad, majd újra elindul. Két fő típusa van: az obstruktív apnoét a torok izmainak elernyedése hozzá létre, míg a centrális apnoét agyi tevékenység hiánya. Komplex alvási apnoéról beszélünk, ha a kettő típus keveréke alakul ki.

Gyakori tünetei lehetnek például a horkolás és az éjszakai alvás utáni fáradtság, így, az életvitelünkre is negatívan hat ki. Speciális készülékekkel kezelhető – a mai modern orvostudománynak és okos gyógyászatnak köszönhetően egy egyszerű eszköz használatával megelőzhető a folyamatos fáradékonyság, és az ezzel járó hátrányok – nem szükséges műtéti beavatkozás.

Mit tehetünk az alvászavar ellen?

A különféle alvászavarok diagnosztizálása és gyógyítása interdiszciplináris terület: a pszichiáterek, neurológusok, pulmonológusok és geriáterek rendelkeznek a legnagyobb szaktudással ezen a területen.

Viszonylag kevesen tudják, hogy – az életvitelünk, táplálkozásunk javításán kívül - okosgyógyászati készülékekkel is tehetünk az alvászavar ellen. Néhány olyan terméket szeretnénk bemutatni, melyek remekül használhatók alvásmonitorozásra vagy apnoé ellen.

Az O2 Ring - véroxigénszint-pulzust mérő gyűrű képes az alvás közbeni beavatkozásra: amennyiben rendellenessé válik a pulzus és a véroxigén szint, vagy éjszaka légzéskimaradás lép fel, intelligens rezgésének köszönhetően levegővételre késztet. Viselése komfortos, gyűrűs formatervezése praktikus. Pillanatnyi és folyamatos mérésre is alkalmas.

O2 Ring készülék

A Viatom PO5 Baby véroxigénszint mérő készülék egy kifejezetten babáknak kifejlesztett monitorozó, babafigyelő készülék, mely a pulzust, véroxigén szintet és mozgási aktivitást egyaránt méri. Az orvostechnikai eszköz diagramot is készít.

Összefoglalás

Amennyiben valamilyen alvászavarral küzdünk, érdemes szakemberhez fordulni segítségért, hiszen igazán tartós eredményeket, és javulást akkor fogunk elérni, ha a probléma gyökereit találjuk meg. Abban az esetben, ha nem rendelkezünk pontos diagnózissal, vagy a hiba eredete, forrása nem ismert, nagyon sokat segíthet, ha egy olyan okosgyógyászati készüléket szerzünk be, amely segít feltárni az alvászavar okozta rendellenességeket és az ezzel járó fáradékonyságot, kialvatlanságot megelőzi.

Tartalomhoz tartozó címkék: #Okos Gyógyászat