Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit tehetünk bölcsőhalál ellen?

Mit tehetünk bölcsőhalál ellen?

Az újszülöttel való hazaérkezést követően százfelé vannak a gondolataink, legyen az az első vagy a sokadik gyermekünk is. Millió információval érkezünk haza a kórházból, szinte teljesíthetetlennek tűnő feladatok sokaságával, már-már listával a kezünkben. Az sem biztos, hogy ami az elsőnél bevált, az a másodiknál működni fog. Az sem biztos, hogy amit az orvostudomány 5 éve állított, az ma hasonlóképp része a protokollnak. A szomszéd ezt mesélte, a keresztanyu azt tapasztalta, s a barátnőm teljesen ellenezte ugyanazt a gondolatot.

A vitaminok, az oltási időpontok, a védőnő, a gyerekorvos, számon tartani a pelusok számát, az elfogyasztott anyatej mennyiségét, mérlegelés előtte, utána és a krízis helyzetek melyektől bátran mondhatom, hogy minden szülő, de biztosan tart, félelmekkel tölti el az embert. Ilyen pl.: a baba súlya, fejlődik-e rendesen, evés közben vagy után nehogy megfulladjon, és ami biztosan mumus, az pedig a bölcsőhalál.

A bölcsőhalál nem más, mint az alvás alatti oxigénhiányból fakadó halál. Még leírni is szörnyű!

A magzat tüdeje a méhben kifejlődik, légzésre azt odabent nem használják, ezt a kicsinek kint gyakorolnia, s megtanulnia kell. Említi a szakirodalom úgy is, hogy elfelejtenek levegőt venni, ezt hívjuk légzéskimaradásnak.

Több videóban is hallottam már, orvosok nyilatkozták, hogy egy egészséges csecsemőnél nem fordul elő. No, de ki a teljesen egészséges, hiszen a fejlődési rendellenességek az idő előrehaladtával derülnek ki.

A kereskedelmi piac már számos légzésfigyelővel, babiőrrel, kamerával kecsegteti az anyukákat, bár nem minden esetben jelent annak megléte biztonságot.

El kell, hogy keserítsem a szülőket, de biztos, hogy e készülékek használata nem akadályozza meg az oxigénhiányos állapotot, azaz a bölcsőhalált.

Mi a probléma a klasszikus matrac alá helyezendő légzésfigyelővel? Miért nem ad megoldást a bölcsőhalálra?

A légzésfigyelő készülékek, a nevében is benne van, figyelik a baba légzését, vesz levegőt vagy sem. A bölcsőhalál viszont légzés mellett kialakult oxigénhiányos állapot jelent.

Az újszülött arca elé valamilyen tárgy, textil kerül, s a kis térben, nem nagyobb levegőt vesz a baba, sokkal inkább folytatja az apró levegővételt, de így a készülék nem jelez.

A baba még vesz levegőt, bár már egyre kevesebbet, s az a levegő pedig inkább széndioxidban gazdag (elhasznált levegő), mintsem oxigénben.

Mire megszűnne a levegővétel, már olyan sok idő eltelik oxigénhiányos állapotban, hogy az újszülött nagymértékű károsodásához vagy halálhoz, bölcsőhalálhoz vezet.

A klasszikus légzésfigyelők nem jeleznek, hiszen a baba lélegzik, közben az elhasznált levegőt szívja vissza és a készülék csak akkor jelez, amikor már teljesen leáll az újszülött légzése.

Mit tehetünk szülőként a bölcsőhalál elkerülése érdekében?

 • az újszülöttet ne fektessük közös ágyba a szülőkkel
 • textilt, plüss állatot ne helyezzünk a kiságyba
 • akár a védőrács is elhagyható az első fél évben
 • párnára sincs szüksége a babának
 • mi takaró helyett, hálózsákot használtunk
 • szoros pólya elkerülése
 • ne öltöztessük túl a babát

Mit adhat biztonságot a bölcsőhalál megelőzése érdekében?

 • az első néhány hónapban talán megnyugtató lehet a szülői hálóban elhelyezett kiságy, bölcső, babaöböl
 • a szoba rendszeres szellőztetése optimális hőmérséklet
 • nagy hőségben, a levegő keringtetése végett, de semmiképp nem a babára irányítva, a ventilátor használata
 • csecsemő újraélesztési tanfolyam elvégzése szintén megnyugvást, biztonságot jelenthet

Csecsemő újraélesztésének rövid lépései:

 1. Légút biztosítása
 2. 5 be fúvás (112 hívása-2. személy)
 3. 30 mellkas kompresszió
 4. 2 be fúvás 

Mit kínál az orvostechnika a bölcsőhalál ellen?

Szerencsére az orvostechnika is felismerte a problémát és keresett is rá megoldást.

A Viatom Brand példának okáért nem feltétlenül a légzések számának figyelésével kezdte el kutató munkáját, sokkal inkább az oxigénhiány, SPO2 szint alakulására, nyomon követésére fokuszált termékeinek fejlesztése alkalmával.

A Viatom Baby O2 készülék nem a légzések folytonosságát vagy a meglétét ellenőrzi, hanem a baba véroxigén szintjének telítettségét. Amennyiben kritikus tartományba esne a kicsi SPO2 szintje, azonnal jelzi a szülőnek az applikációban vagy a külső bébiőr állomáson. 

A Viatom gyár a szív és érrendszer, az oxigénhiány problémáira fókuszálva vitt piacra számos olyan orvostechnikai készüléket, melyet bármely laikus, akár otthonában is egyszerűen használhat megbízható szakmai hátérrel alátámasztva.

Részletesen a termékekről itt olvashatsz:

Viatom - SmartMedical webáruház

A Viatom Brand nem csupán a kicsiknek, de a felnőttek betegségeinek nyomon követésére is megoldást kínál. Termékei közt fellelhetők okos vérnyomásmérők, otthoni EKG készülékek, melyeket napközben is viselhetsz és természetesen olyan légzéskimaradást, pontosabban folyamatos véroxigénszintet figyelő készülékek, melyeket egész éjszaka vagy sportolás alatt is magadon viselve (hiszen csupán egy gyűrű, vagy karkötő) biztonságban érezheted magad nem befolyásolva napi tevékenységedet.

Viatom baby O2 PO5 légzésfigyelő készülék

Egyik kedvencünk, melyről számos anyuka is pozitívan nyilatkozott, az nem más, mint a Viatom BabyO2 Légzésfigyelő és folyamatos véroxigén monitor:

Viatom baby O2 PO5 légzésfigyelő készülék vélemény

Oxigénhiány csecsemőknél

Szakmailag segítünk eligazodni a széles portfóliónkban:

Kapcsolat