Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Alvási apnoe - légzéssegítő APAP - CPAP

Általánosságban az alvási apnoeról.

Az alvási apnoe (alvási apnoe-s szindróma) egy olyan alvászavar, amelyben alvás során az alvó személy légzése időszakosan szünetel vagy jelentősen lelassul. Ez a jelenség többek között a véroxigén szintjének csökkenéséhez, ebből adódóan az alvás minőségének romlásához és különféle egészségügyi problémákhoz vezethet. Az alvási apnoea számos kockázati tényezőt rejt és a lakosság széles körét érintheti, beleértve a fiatal felnőtteket és az idősebb korosztályt egyaránt.

Mi is az az alvási apnoe?

Tehát az alvási apnoe egy olyan állapot, amelyben az alvó személy légzése időszakosan szünetel vagy rövidebb időre leáll az alvás során. Ez az alvászavar az alvási ciklusban jelentkezik, amikor az izmok ellazulnak, és a légzés átmenetileg lelassulhat vagy megszakadhat. Az alvási apnoe háromféle lehet. Ebből kettő típusát említjük meg:

 • A leggyakoribb alvási apnoe az obstruktív alvási apnoe (OSA). Amikor alszunk a torok ellazul. Az OSA-ban szenvedő emberek esetében néha olyannyira ellazul, hogy a légutak keskenyek vagy teljesen elzáródnak. Ennek eredményeként a légáramlás csökken vagy teljesen megszűnik a felső légutakban és a tüdőben, így a szervezet nem kapja meg az oxigént, amire szüksége van a működéshez.
 • a központi alvási apnoe, amelyben az agyi idegrendszer zavarai miatt a légzés leállhat.

Tünetei:

Az alvási apnoe tünetei változatosak lehetnek, és velejáróként felmerülhetnek a következők:

 • Horkolás
 • Éjszakai légzési szünetek
 • Ébredések érzése
 • Nyugtalan alvás
 • Fáradtság érzése
 • Reggeli fejfájás
 • Szexuális diszfunkció
 • Hangulatváltozások
 • Kiket érint leginkább?

Az alvási apnoe több mint 936 millió embert érint világszerte! Az alvási apnoe szinte bárkit érinthet, de bizonyos kockázati tényezők növelhetik a kialakulásának valószínűségét. Ezek közé tartozik az elhízás, az elzáródást okozó tényezők (például az orrpolipok vagy az elváltozott orr- és torokstruktúrák), a családi előfordulás, az öregedés, a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Mi történik, ha alvási apnoéja van?

 1. Leáll a légáramlás: Az apnoe esemény akkor következik be, amikor a levegő tíz másodpercnél hosszabb ideig nem jut a tüdőbe, vagyis abbahagyja a lélegzést.
 2. Az agy jelzést küld a testnek

  Egy idő után az agy jelzést küld a testének, hogy felébredjen és lélegezzen. Lélegzik egyet, majd visszaalszik. Ezen jelzések a leggyorsabbak legyenek, tehát ne teljen el túl sok idő a légzéskimaradás alkalmával, kaphatóak olyan alvási apnoe figyelmeztető készülékek is, amelyek a légzés esésnél azonnal jeleznek.

  Ilyen például a Viatom Technology brand alvási apnoe készülékei, amelyek légzéskimaradáskor mérik a véroxigénszint esést és az előre beállított minimum szint esésnél berezegnek, ezáltal pozíció váltásra kényszerítenek bennünket anélkül, hogy felkelnénk.

  Viatom O2 Ring – Pulzoximéter gyűrű - Alvási apnoe

  Ezek a készülékek gyűrű formájában, illetve óra formájában lettek megalkotva és orvostechnikai minősítéssel lettek ellátva.

 3. A ciklus ismétlődik

  Ezek az apnoe események éjszakánként többször is előfordulhatnak, és sok alvási apnoéban szenvedő ember nem tudja, hogy ez egyáltalán megtörténik vele.

Következményei az egészségre:

Az alvási apnoe súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, ha nem kezelik megfelelően. Ezek közé tartozik a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a depresszió és a krónikus alváshiány.

Kezelési lehetőségek:

Az alvási apnoea kezelésére számos módszer létezik, köztük életmódbeli változtatások, orvosi eszközök és sebészeti beavatkozások. Az életmódbeli változtatások magukban foglalják az egészséges testsúly megtartását, az alkohol és dohányzás kerülését, az alvási pozíció változtatását és az allergiák kezelését. Orvosi eszközök közé tartozik a Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) terápia és az Auto-CPAP (APAP) terápia, valamint az orális eszközök.

Mit válasszak APAP, BiPAP vagy PAP gépet?

 • Az APAP légzés segítő készüléket (automatikus CPAP készülék) főként kényelmes módban használják az alvási apnoe kezelésére. Segít a felhasználónak megtartani a légutakat minimális légnyomás mellett alvás közben.
 • A BiPAP gép két nyomásszintet szállít. Többféle betegséget kezelhet, mint az APAP, beleértve a súlyosabb alvási apnoét, COPD-t, OHS-t, stb.

A hordozható APAP gép egy speciális PAP géptípus, amely utazáshoz vagy biztonsági másolatként használható. Kis méretű, könnyebb, de hangosabb és nem rendelkezik valódi párásítóval (nincs hely ezeknek az alapvető komponenseknek).

APAP és CPAP kezelések:

Mind az APAP, mind a CPAP terápia hatékonyak az alvási apnoea kezelésében. Az automatikusan állítható CPAP gép nyomást változtat a páciens lélegzeténél, sokkal fejlettebb, mint egy hagyományos CPAP azaz APAP gép, amely csak egy fix nyomásszintet ad. A terápia során, ha a felhasználó hipopnoét vagy apnoét tapasztal, a készülék képes automatikusan növelni a nyomást annak érdekében, hogy a légutakat szabadon tartsa. Miután az akadályt legyőzték, a légnyomás visszacsökken a maximális kényelem érdekében a lehetséges legalacsonyabb szintre.

Mindkét terápia célja, hogy állandó pozitív légúti nyomást biztosítson az elzáródást megelőzve, és ezzel javítsa az alvás minőségét és az életminőséget.

A CPAP terápia az alvási apnoea egyik legelterjedtebb és hatékony kezelési módja, amely hozzájárulhat az alvási zavarok javításához és az életminőség növeléséhez, segíthet enyhíteni a gyakori tüneteket, javítani az energia szintet, a produktivitást és az általános test-lélek egészséget. Fontos megjegyezni, hogy ha kezeletlenül hagyják, az alvási apnoe más komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a megfelelő kezelési mód kiválasztásához és alkalmazásához mindig konzultálni kell egy alvásspecialistával vagy orvossal, és rendszeres ellenőrzésekre van szükség a terápia hatékonyságának nyomon követésére.

Az iBreeze esetében két terápiai módozat közül lehet választani a készülék beállításaiban (APAP vagy CPAP)

Az automata CPAP (azaz APAP) készüléknek van CPAP módja is, így a felhasználó kiválaszthatja, melyik terápiás mód felel meg jobban neki.

Tartsa lenyomva a Ramp gombot és az irányító tárcsát egyszerre 3 másodpercig, hogy az egységet Orvos Menüre állítsa, így a nyomásértéket, a terápiás módot és más előzetes beállításokat is lehet állítani. Válasszon Megfelelő Orrmaszkot Csak egy megfelelő méretű CPAP maszk, amely kényelmesen és biztonságosan illeszkedik a felhasználó arcára, teszi lehetővé az automata titrálású terápia valóban hatékony működését. A mi CPAP maszkunk tökéletesen ellátja ezt a feladatot.

CPAP terápiás kezelés előnyei:

Hatékonyság: A CPAP terápia hatékonyan kezeli az alvási apnoeát, segítve az alvó személyt abban, hogy állandó pozitív légúti nyomást biztosítson, így megakadályozva az alvási szüneteket és javítva az alvás minőségét.

Személyre szabhatóság: A CPAP készülékek széles körben testreszabhatóak az egyéni igényekhez és kényelemhez, például a maszk típusa és mérete, a légnyomás beállítása és az alvási pozíció megválasztása.

Egészségügyi előnyök: A CPAP terápia hosszú távon jelentős egészségügyi előnyöket kínál, beleértve a magas vérnyomás, a szívbetegségek és más krónikus egészségügyi problémák kockázatának csökkentését.

Az otthoni CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) terápia mellett számos más eszköz is segíthet az alvási apnoea kezelésében és az alvásminőség javításában. Ezek közé tartoznak:

Pozícionális terápia eszközei: Az alvási apnoea gyakran fokozódik, ha az alvó személy hanyatt fekszik. Pozícionális terápia eszközök, például speciális párnák vagy alvásra tervezett rögzítők segíthetnek az alvó személynek abban, hogy oldalfekvésben maradjon alvás közben, ezáltal csökkentve az alvási apnoea tüneteit.

Orális eszközök: Bizonyos esetekben az orális eszközök hasznosak lehetnek az alvási apnoea kezelésében. Ezek az eszközök általában a szájban vagy az állkapocsban helyezkednek el, és segítenek megakadályozni az orr- vagy torokrégió elzáródását alvás közben. Például állkapocsra rögzíthető mandzsetták vagy rögzítők segíthetnek a légút nyitva tartásában.

Páciens monitorozó eszközök: A páciens monitorozó eszközök segítenek az alvási apnoea hatékonyabb kezelésében és nyomon követésében. Ezek az eszközök gyakran a CPAP készülékhez kapcsolódnak, és információkat nyújtanak az alvási szokásokról, például az alvási pozícióról, az alvás közbeni légzési mintázatokról és az alvás minőségéről.

Alvásmonitorok és applikációk: Számos alvásmonitor és mobilapplikáció elérhető, amelyek segíthetnek az alvási szokások nyomon követésében és az alvási apnoea kezelésében. Ezek az eszközök gyakran figyelmeztetéseket adnak az alvási zavarokra, és segíthetnek az alvási mintázatok javításában és optimalizálásában.

Alvásterápiás segédeszközök: Néhány speciális alvásterápiás segédeszköz, például hangterápiás készülékek vagy fejhallgatók, segíthetnek az alvási apnoea tüneteinek enyhítésében és az alvásminőség javításában. Ezek az eszközök gyakran zene vagy relaxációs hangok lejátszásával segítenek az alvó személynek elaludni és nyugodtabb alvást biztosítani.

Fontos megjegyezni, hogy az eszközök hatékonysága és alkalmazhatósága egyénenként változhat és az optimális eredmények elérése érdekében ajánlott konzultálni egy alvásspecialistával vagy orvossal. Az alvási apnoea kezelése általában sokoldalú megközelítést igényel és a különböző eszközök kombinációja lehet a legmegfelelőbb megoldás az egyéni igényekhez és körülményekhez.

A légző- és légzéskészülékek innovációjára szakosodva Mint globális gyorsan növekvő megoldásokat kínáló szolgáltató a légzőrendszeri egészség területén, a Resvent mély betekintést nyújt a klinikai alkalmazási igényekbe a krónikus légzőszervi megbetegedések diagnosztikája és kezelése, a kritikus mechanikus lélegeztetés, az AI és digitális egészségügy, valamint az intelligens felhő információs rendszer területén és továbbra is innovatív és magas minőségű orvosi megoldásokat szállít az erős kutatás-fejlesztési képességeire alapozva.

A Resvent CPAP-kat világszerte használják 2017 óta. Így, együtt VELETEK, a Resvent ki tudja elégíteni az új orvosi és egészségügyi kihívásokat, és folyamatosan kiváló teljesítményű és költséghatékony megoldásokat nyújt a digitális orvosi és krónikus betegségkezelés területén. A Resvent ragaszkodik az önálló innovációhoz, jelenleg több mint 100 belföldi és külföldi bejegyzett szabadalmat és védjegyet birtokol. Termékei Kínában NMPA, CE, FDA EUA tanúsítványokkal rendelkeznek. Integrált orvosi megoldásai és testre szabott szolgáltatásai ügyfeleket nyertek meg több mint 60 országból és régióból világszerte. A Resvent tudatában van társadalmi felelősségének. A koronavírus (COVID-19) járvány idején termékeiket igyekeztek eljuttatni a világ számos országába, hogy aktívan segítsenek a járvány elleni harcban.

Az iBreeze sorozatú CPAP-k széles körű képességekkel rendelkeznek, amelyeket a páciens terápiához való hozzájárulás érdekében terveztek. Az intelligens nyomáslevezetés, csökkenti a kilégzési nyomást, a Ramp fokozatosan emeli a nyomást a páciens számára és a Párásító rendszer folyamatosan érzékeli a környezet hőmérsékletét és páratartalmát, majd optimalizálja a rendszert egy optimális szintre, hogy elkerülje a csövek és a maszk kondenzációját. A fűtött párásítónak érzékelője van az alacsony vízszint jelzésére, hogy leállítsa a fűtőelemet a károk elkerülése érdekében.

Rendezés: