Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pulzoximéter – mire jó, hogyan használjuk, hogyan működik? – teljes összefoglaló!

Pulzoximéter – mire jó, hogyan használjuk, hogyan működik? – teljes összefoglaló!

Ma már egyre többen teszik le a voksukat az öndiagnosztika, otthoni diagnosztika mellett. A pulzoximéter is egy olyan készülék, melyet otthonra is beszerezhetünk: nem kell folyamatosan orvoshoz járni ahhoz, hogy a viszonylag egyszerű, fájdalommentes oxigén telitettségét mérő eszközt használni tudjuk. A készülék ráadásul kifejezetten praktikus a COVID19 ideje alatt, ugyanis akár folyamatos véroxigénszint (és pulzus mérésre is alkalmas, alacsony vagy túl magas értéknél beavatkozik, riaszt).

De mégis mi a pulzoximéter? Mire használható, mit érdemes tudni róla? Milyen áron kaphatunk pulzoximétert, és hol? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mi a pulzoximéter, pulzoximetria?

A pulzoximetria nem más, mint egy fájdalommentes és invazív diagnosztikai módszer (eszköz), melynek segítségével a vér oxigéntelítettségi szintjét mérhetjük. Ennek segítségével nagyon pontosan, és precízen mérhetjük, hogy az oxigén milyen hatékonyan jut el a szívtől más szervekhez, valamint a test különböző részeihez.

A pulzoximéter annak a készüléknek a neve, melynek a segítségével ezt könnyedén végrehajthatjuk.

Pulzoximéterek otthoni használatra - 14 napos pénzvisszafizetési garancia - kedvező kiszállítás

Milyen típusai vannak ennek az eszköznek?

Többféle, akár otthoni használatra alkalmas pulzoximéter is kapható a kereskedelemben.

Az egyik ismert típus a kicsi, csipeszszerű készülék, mely akár a pulzus mérésére is alkalmas a vér oxigénszintjének diagnosztikája mellett. Ezt a kéz valamelyik ujjára érdemes felcsíptetni, de akár a fülcimpára, lábujjra is rögzíthető. Ha otthoni használatban gondolkodunk, akkor ezt érdemes beszereznünk, hiszen ez a legelterjedtebb és legajánlottabb változat otthonra. Ezt a típust még klinikákon, magánrendelőkben is használják, olyannyira jól bevált.

Mire használható a pulzoximéter?

A pulzoximéter legalább két érték mérésére alkalmas: a pulzus és a vér oxigéntelítettsége.

A pulzus a percenkénti szívverések számát jelenti. Fontos kiemelni, hogy életmódtól és kortól függően eltérő lehet a várt pulzus értéke, körülbelül perceként 50 és 100 közötti érték tekinthető normálisnak (elfogadhatónak). Fontos megemlíteni, hogy a pillanatnyilag mért pulzus több különféle tényezőtől is függhet, testünk aktivitása nagymértékben befolyásolhatja, például sportolás alatt, ébredést követő különböző értékek tekinthetők elfogadottnak. Éppen ezért, nem kell elsőre megijednünk, ha például nagyon magas pulzusszámot mértünk: nyugalmi állapotban mérjük meg többször is, és ha úgy találjuk, hogy nagyon eltér a számadat a normál értéktől, forduljunk szakemberhez. A mért értékeket továbbítsuk háziorvosunk részére.

A vér oxigéntelítettsége (oxigénszaturáció) azt mutatja meg, hogy a testünkben található vörösvértestek mekkora hányadát használják ki a lehetséges oxigénszállító kapacitásuknak. A normál véroxigénszint is sok különféle tényező függvénye lehet, akárcsak a pulzusszám, de a legtöbb esetben nagyjából 95 százalék feletti értéket tekinthetünk elfogadhatónak.  A vér oxigéntelítettségének folyamatos mérése nagyon hasznos lehet, ha olyan betegségben szenvedünk, vagy olyanra gyanakszunk, amely a véroxigénszint befolyásolását idézik elő, ilyen például a koronavírus, az asztma, tüdőgyulladás, szív és érrendszeri megbetegedések. Abban az esetben, ha valaki veleszületett szív problémával rendelkezik is nagyon praktikus lehet egy ilyen készüléket beszerezni. A webáruházunkban árult pulzoximéterek pillanatnyi vagy folyamatos véroxigénszint és pulzus mérésre is alkalmasak, olyan készülék beállítással, amely a megfelelő riasztásról gondolkodik. 

Pulzoximéterek otthoni használatra - 14 napos pénzvisszafizetési garancia - kedvező kiszállítás

Hogyan működik?

A készülék használata semmilyen kárt nem tesz az emberi testben, nem fájdalmas, és a vérkeringést sem befolyásolja. A felhelyezése után a bőrön keresztül egy adott hullámosszúságú fénnyel világítja meg a vérünket, és azt méri a készülék szenzorral, hogy mennyi fényt nyelt el a vér. A véroxigénszint és pulzus egyértelműen meghatározható az elnyelt fény mennyisége alapján.

Hogyan kell használni?

A pulzoximéter a diagnosztikai eszközök világában pontosnak és megbízhatónak számít, amennyiben hiteles forrásból vásárolja azokat. A smartmedical.hu oldalon található véroxigénszint mérő készülékek orvostechnikai eszközök, klinikailag validáltak és forgalmazásukhoz minden szükséges engedéllyel rendelkeznek. 

Fontos, hogy az eszközt megfelelően helyezzük fel, érdemes a készülékhez mellékelt utasításokat követni.

Amennyiben a páciens mozog mérés közben, a mérési eredmények is pontatlanok lesznek, érdemes akkor felhelyezni, amikor teljes nyugalomban van a vizsgált alany. 

Szintén probléma lehet, hogy túl hideg végtagra helyezzük fel a készüléket. Érdemes olyan helyre tenni, ami a normális, átlag testhőmérsékletet veszi fel. Fontos, hogy a környezeti hőmérséklet is nagyjából szobahőmérsékletű legyen. 

Nem feltétlenül fogunk megbízható eredményeket kapni, ha a betegnek perifériás keringési zavarai vannak.

Pulzoximéter árak

A csipeszszerű pulzoximéter, melyet a leggyakrabban használnak otthon, körülbelül 10-15.000 forintért beszerezhető, gyakorlatilag mindenki által könnyen megfizethető árakon.A pár ezer forintokért hirdetett termékek gyakran gyári csomagolásuk elemet nem tartalmaz és előfordulhat, hogy nem rendelkeznek orvostechnikai minősítéssel sem, mért adataik nem pontosak.

Ez a műszer egyszerűbb, és csupán olyan adatokat mutat, melyekre egy otthoni használónak szüksége, igénye lehet.

Pulzoximéterek otthoni használatra - 14 napos pénzvisszafizetési garancia - kedvező kiszállítás

Hol használatos az orvostudományban a pulzoximetria?

A modern orvostudományban rendkívül széleskörű a felhasználása. Mérhetjük például segítségével azt is, hogy egy adott páciensnél a kiegészítő oxigénterápia, vagy egy új tüdőgyógyszer használata mennyire hatékony.

Nagyon gyakran fordulhat elő, hogy annak megítélésére kerül sor, hogy egy betegnek szüksége van-e oxigén pótlásra, ez esetben a véroxigénszint mérése egy nagyon jó támpontot adhat.

Sportolóknál fontos lehet annak az eldöntése, hogy a fokozott, túlzott fizikai aktivitást mennyire bírja az illető szervezete, és erre is kiválóan alkalmazható a készülék.

Szintén meghatározható vele az is, hogy egy betegnél gyakran jelentkezik-e elalvás közben légzéskimaradás.

Mi jellemez egy modern pulzoximétert?

Nagyon sok vásárlónk kérdezte már tőlünk – és teljesen jogosan – hogy mégis milyen funkciókkal kell, hogy ellátott legyen egy ilyen eszköz? A mai modern technológia rengeteg mindenre képes, ezért csupán a legfontosabbakat szedtük össze.

Ütésállóság és vízállóság. Egy körülbelül pár tízezer forintot képző pulzoximéter ellenáll a különféle mechanikai hatásoknak és a víznek is.

Hangjelző és virtuális riasztás. Ezek a készülékek – szükség és igény esetén – hangjelzéssel adják tudtunkra a mérési eredményt.

Mérési adatok tárolása. A legtöbb ilyen eszköz akár több fő, jellemzően 10-12 ember mérési adatait képes tárolni, ezzel könnyen nyomon követhetővé téve a mérési eredményeket.

OLED kijelző. A piciny, modern digitális kijelző egyértelműen jelzi számunkra a mérési eredményeket.

Buetooth. Igaz, nem mindegyik terméktől várható el, de egy kb. 15-20.000 Ft-os árkategória általában rendelkezik Bluetooth csatlakozási lehetőséggel is.  

Folyamatos mérés és monitorozás. Ez még sok webáruházban nem elterjedt, de a kifinomultabb készülékek - melyek webshopunkban kaphatók - képesek akár folyamatában mérni az értékeinket, és azonnal jelezni probléma esetén. 

Termékajánló

SmartMedical okos otthon, és okos gyógyászat webáruház 3-4 olyan terméket szeretne bemutatni, az alap készülékeken túl, melyek kifejezetten praktikus pulzoximéterek

Az Oxyfit folyamatos véroxigénszint mérő akár folyamatos, vagy pillanatnyi értékmérésre is alkalmas. Árkategóriában ő a legkedvezőbb. A teljes viselet alatt képes értéket mérni, végtelen memória tárhellyel rendelkezik, Bluetooth adattovábbítással. Elsősorban fekvő betegeknek ajánljuk.

 A Viatom PO1 hordozható véroxigénszint mérő vagy a Go2Sleep alvásteszt készülék akár éjszakai alvás alatt, légzéskimaradás esetén is képes beavatkozni, alvási apnoe tüneteit kiküszöbölni, ezzel elkerülve a rendkívüli fáradtsággal járó másnapokat. A termék a vér oxigénszintjét és pulzus értékeit veszi alapul, folyamatos mérésre is képes. A Bluetooth adattovábbítású eszköz por-és cseppálló. 

Viatom PO5 Baby véroxigénszint mérő készülék -  a babákról sem felékezzünk meg!

Minden kismama attól retteg az első hónapokban, hogy csemetéje éjszakai alvás alatt vesz-e folyamatosan levegőt. A légzéskimaradás a babáknál sajnos közismert jelenség. Az anyuka számára biztosított nyugodt alvást a Viatom BabyO2 véroxigénszint mérő készüléke biztosítja. A baba lábára tépőzár segítségével helyezzük fel a lélegző, bőrbarát textíliát, töltsük le a vihealth alkalmazást, csatlakoztassuk és mobil telefonon vagy az orvostechnikai eszköz kijelzőjén nyomon követhetjük az oxigén telítettségét. Alacsony értéknél jelez, s mozgásra készteti a babát, melynek következében újra levegőt vesz. 

 

Kiknek ajánljuk ezeket a termékeket?

Azon betegeknek kifejezetten érdemes lehet véroxigénszintmérőt vásárolniuk, akik olyan tünetekkel rendelkeznek, melyek a véroxigént szint változásával járnak. Napjainkban a koronavírus fertőzés idején rendkívül tanácsos egy ilyet beszerezni, hiszen, a véroxigén telítettségének ismerete segíthet eldönteni hol van a határ amikor sürgős, akár kórházi ellátásra is szorulunk. Babák estén 0-3 éves korig bátran ajánlott.

Összefoglalás

Az otthoni gyógyászat, öndiagnosztika egyre elterjedtebb idehaza is. Egyre többen látják be annak fontosságát, és jelentőségét, hogy számos akár tartósan fennálló betegségtől menthet meg minket, ha otthonunkban, nyugodt körülmények között, rendszeresen nyomon követjük a különféle egészségügyi paramétereinket önállóan is – hiszen ez által megelőzzük a  bajt, és kevesebb orvosi felügyeletre lesz szükségünk. 

Mindezeken felül az okos diagnosztikai termékek a laikus emberek számára is könnyen kezelhetők, hozzájutásuk megfizethető. 

Pulzoximéterek otthoni használatra - 14 napos pénzvisszafizetési garancia - kedvező kiszállítás

Tartalomhoz tartozó címkék: #Okos Gyógyászat