Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Óraátállítás: október 30. - Alvásminőség

Óraátállítás: október 30. - Alvásminőség

2022.10.30-án hajnal 3 órakor óráinkat egy órával korábbra, 2 órára állítjuk a téli időszámítás végett.

Az óraátállításnak sajnos emberi tényezőkre, közérzetünkre, egészségügyi állapotunkra számos negatív hatással lehet. Ilyen tünetek, mint pl: fáradékonyság, depresszív hangulat, alvászavar. A szervezet működésének szempontjából és energiaszintünk kielégítése végett mély alvásunk időtartalma nagymértékben meghatározó lehet. Gondoltál már arra, hogy az  alvásminőséget ellenőrizd? Amennyiben fáradtan ébredsz, gyakran tapasztalsz energia gyengeséget, fejfájást, érdemes alvásteszt vizsgálatot végezned. Kezd el már otthon!

Alvásmonitorok

SmartMedical óraátállítás 2022

Amivel nem érdemes spórolnunk: az alvás

 Korai ébredés, reggeli edzés, 8 óra munka, s este már a kanapén elalszunk.  Egy idő után enerválttá válunk, teljesítőképességünk csökken, s nem kizárt, hogy testünk energiára éhes. Vajon miért?

Sokan szenvedünk alváshiányban, még ha nem is tudunk róla. Mert mi sem természetesebb annál, hogy ha olvasunk egy jó könyvet, vagy megnézünk egy jó filmet az alvásidőnkből lopunk el egy-egy órát.  Hogy ezt ellensúlyozzuk, olykor beiktatunk plusz egy órát a pihenésre és azt hisszük, ezzel minden meg van oldva. Pedig dehogy! Hiába érezzük magunkat sokkal kipihentebbnek és vagyunk energikusabbak másnap, hosszú távon panaszaink jelentkeznek, akár alvási apnoera is fény derülhet

 

Számos kérdés akár válaszra vár sokunkban!

Hány óra alvásra van szükségünk?

Mennyit alszunk éjszakánként?

Mennyi a mély alvásban töltött időtartam?

Van-e éjszaka légzéskimaradásunk?

Nyugodtak-e az éjszakák?

Egyenletes-e a pulzusunk?

A www.smartmedical.hu oldalon számos termék segít választ adni a fenti kérdésekre!

Alvásmonitorok

Ismerjük meg a saját ritmusunkat, alvásminőség ellenőrzés!

Számos kutatás irányult már a minimálisan szükséges alvásidő meghatározására és rengeteg tanulmány született a témában. Reut Gruber, a montreáli McGill Egyetem alváslaborjának pszichiátriai professzora szerint, nincs egy olyan bűvös szám, amely azt jelöli, hogy hány órát kell aludnia egy embernek, van azonban egy módszer, amelyet, ha alkalmazunk, megtudhatjuk, hogy nekünk mennyi az az idő, amit éjszakai pihenéssel kellene töltenünk.

A megoldás kulcsa nálunk van: használjunk ki egy hétvégét, vagy a nyári szabadságunkat arra, hogy megfejtsük, nekünk mennyi az ideális alvásmennyiség naponta. Miután ezt a számot meghatároztuk, ragaszkodjunk hozzá! Ha egészségesen szeretnénk élni és hatékonyan dolgozni, akkor semmi más dolgunk nincs, mint az alvásigényünkhöz igazítani a többi teendőnket. Ha betartjuk a testünk diktálta ütemtervet, és hagyjuk regenerálódni magunkat a saját ritmusunkban, sok területen érzékelhetünk majd pozitív változást. Ne feledjük: ha tudunk aludni, akkor szükségünk is van rá!

A fentieken túl fontos tudnunk róla, hogy elsősorban nem az alvással töltött órák száma az, ami lényeges. A sikerünk és az életminőségünk változása abban rejlik, ha a pihenés ideje egybeesik a saját biológiai óránk működésével. Mert alhatunk akár tíz órát is, ha nem abban az időszakban tesszük, amikor a szervezetünknek valóban szüksége van a feltöltődésre, akkor nem érünk vele sokat. Ilyenkor érezhetjük úgy, hogy a sok alvás ellenére fáradtabbak vagyunk, mint előtte. Ha a kevesebb alvással töltött idő megfelel a saját ritmusunknak, sokkal pihentebbnek fogjuk érezni magunkat ébredés után.

A teljesítőképességünk a tét, melynek függvénye az alvásminőség

Több kísérletet és kutatást végeztek már az emberek alvásideje és teljesítőképessége közti összefüggések feltérképezésére. Az egyik ilyen amerikai tanulmány, amelyet egy michigani egyetemen készítettek megállapította, hogy az alváshiány negatívan befolyásolja a memóriát és a teljesítményt. Egyértelműen kiderült, hogy a kipihent hallgatók sokkal jobban teljesítettek a vizsgákon, mint kialvatlan társaik.

Egy másik kutatás, amely tizenhárom éven át, negyvenezer résztvevő vizsgálatával zajlott, arra a következtetésre jutott, hogy azok között, akik kevesebbet alszanak, magasabb a halálozási arány, főleg a 65 év felettiek körében.

Sajnos a pihenés megvonása magunktól, hosszú távon nem csak fáradékonysághoz, csökkent teljesítőképességhez vezet, hanem testi panaszok, betegségek is megjelenhetnek. Ilyen a testsúly gyarapodása, a migrén, a krónikus fáradtság. A kialvatlanság veszélyes nem csak a munkánk minőségére, de az egészségünkre, sőt az életünkre is.

Alvásteszt ellenőrzés

Mennyit alszunk éjszaka? Mennyi időt töltünk mély alvás fázisában? Van-e légzéskimaradásunk? 

Alvásteszt csomagban

Nagyoknak

Kicsiknek

 

Elvesztél a széles kínálatban, elérhetőek vagyunk, smartmedical.hu!

Tartalomhoz tartozó címkék: #Okos Gyógyászat